Hunebed Hunters
Zomerkamp Welpen Emmen 2014

Logboek Dinsdag 22 juli 2014

Nadat de welpen gister al ongelofelijk laat opstonden, hebben ze vandaag een nieuw record gevestigd! Pas om 09:00 uur stonden de meesten op. Zou het komen door de luiken voor de ramen van de slaapzaal?
Gelukkig lijkt het vandaag mooi weer te worden en kunnen we buiten ontbijten. Onder het genot van het vrolijke gekwetter van de vogels in het bos, worden de boterhammetjes, beschuitjes en kopjes thee weggewerkt. Het belooft weer een leuke dag te worden. Volgens het laatst gevonden dagboekdeel van Tabbert gaan we vandaag een chilldagje in de prehistorie beleven. We gaan gewoon doen wat holbewoners vrijwel elke dag doen; een beetje fik steken, eten en krachtpatsen. Dit alles natuurlijk wel volstrekt primitief, moderne aanstekers en inductie-kookplaten bestaan immers nog niet. Op een onbewaakt moment terwijl de bendeleiders er niet waren, kregen we nog even een flitsbezoekje van Habbert. Hij had weer een heel verhaal....

Habbert had zoals beloofd enkele aanwijzingen doen toekomen aan de welpen. Deze bleken inderdaad gevonden en in het diepste geheim besproken. De welpen zijn het zelfs eens geworden over de geheime opbergplek en bewaarder. Kenmerkend voor de geweldige welpengroep die hier in de oertijd leeft! Alles in goed overleg, we staan versteld!
Snel worden de gevonden logboekfragmenten tevoorschijn gehaald, alle welpen zijn allang op de hoogte! In de stukjes staan dit keer vooral luchtige zaken, zoals de voorkeurskleur sokken, hoeveelheid gedronken koffie etc. Zo stond er bijvoorbeeld ook dat Tabbert zijn mooie blonde haarlokken vaak wast. Wie lijkt er nu het meest op Tabbert en zou zijn zoon kunnen zijn? De meningen zijn nogal verdeeld! Habbert raadt de welpen aan om notities te maken. Immers morgen ben je misschien alweer vergeten wat je vandaag hebt waargenomen, of wordt je plots weer op het verkeerde been gezet door het slappe geouwehoer van een van de bendeleiders. Per nest worden notitieboekjes uitgedeeld (een soort molboekje). Meteen wordt fanatiek begonnen met het opschrijven van de achterstallige waarnemingen.

Zoals gezegd maak je in de prehistorie geen vuur met moderne aanstekers of andere attributen, maar doen we dat met een vuursteen en een stukje ijzer. Deze kun je tegenwoordig gewoon bij de Action kopen in de vorm van een magnesiumstick, maar hier vind je ze in het bos.
Elk nest krijgt een magnesiumstick en begint met het snijden van duizend kleine houtsnippertjes. Deze zijn nodig om het vuurtje op gang te krijgen. Met behulp van een stukje papier worden er vonken gemaakt en wordt er geprobeerd om het vuur brandend te krijgen. Dit blijkt niet zo eenvoudig en het duurt bij het ene groepje dan ook langer dan bij de andere. Na een tijdje heeft iedereen een mooi vuurtje en wordt er besloten om de vier losse brandhaartjes te verbinden tot een groot mega vuur. Miljoenen kilo's hout verdwijnen er in de kampvuurkuil en zo ontstaat er een grote vuurzee. De welpen vinden het prachtig en helpen dan ook goed mee met het aanvoeren van brandhout en ze gooien er zo af en toe zelf ook een houtje op.
Na een tijdje begint de honger toch wel op te spelen en is het tijd om het vuur te gebruiken als oven. In aluminiumfolie wordt deeg verpakt en in het vuur gelegd. Daarnaast worden er tosti's gebakken in speciale kampvuurtosti-ijzers. Het is een smakelijke bedoeling!

Nadat de kampvuurpret wel gedoofd was, is er even tijd voor vrij spelen. Maar dat duurt niet lang, want opeens komt Gabbert aangelopen in zijn mooie berenvelletje. Hij is helemaal enthousiast en loopt de andere hunebendeleiders een beetje te stoken met sterke verhalen. Hij had vanochtend als eerste een brandend vuur en daardoor voelt hij zich beter dan de rest. Het kan volgens hem niet anders dat hij de echte zoon van Tabbert is, omdat hij zo goed in alles is. Hij heeft net als Tabbert zwarte sokken aan en zijn haar zit altijd mooi verzorgd.
De andere hunebendeleiders wuiven zijn sterke vehalen een beetje weg en lachen hem uit. Als hij wil bewijzen dat hij zo goed is, dan mag hij dat bewijzen aan de hand van een echte krachtpatswedstrijd.
Verschillende spellen waar kracht en inspanning voor nodig is worden door de welpen uitgevoerd, zodat er gekeken kan worden of Gabbert wel echt zo sterk is als dat hij beweert. Alhoewel Gabbert het niet slecht doet, wordt hij toch hier en daar verbeterd door de anderen. Zo kan hij bijvoorbeeld niet zo goed boomstam werpen als hij beweerd heeft. Achteraf verklaart hij dat dat komt omdat hij last van zijn spieren heeft en daarnaast gewoon een slechte dag had. Het is de komende dagen aan de andere hunebedleiders om te bewijzen dat zij beter zijn en daarmee de zoon van Tabbert zouden kunnen zijn.
Na de spelletjes is er even tijd om vrij te spelen en ondertussen wordt de barbecue aangestoken door de leiding. Het is een heerlijk eetfestijn met iets te lang gebakken worstjes en malse hamburgertjes. Daarnaast laten de welpen zich de salades en watermeloen lekker smaken!
Na de corvee is er nog wat tijd voor vrij spelen en vervolgens moeten de logboekjes ingevuld worden. Nadat de jongens gedouched hebben is het bedtijd. Morgen staat er weer een leuke dag te wachten!

Tot morgen!!