Welpen op kamp met de Holzsogers

8 t/m 13 juli 2012

logboek Zondag 8-7-2012

Zondag 8 juli 2012

De familie Holzsogers is in Neede neergestreken. Een vakantie om nooit de vergeten. In een schitterende traditionele Zweedse hut zitten de houthakkers (nog) aan de bar als de eerste Welpen binnenstromen. De familie Holzsogers kent een rijke houtzaaggeschiedenis. In Zweden is al menig bos gesneuveld met de knetterende kettingzagen van de Holzsogers. De familie Holzsogers maakt zelfs hardrock muziek met kettingzagen, ongelofelijk.

Na een Zweedse bal en een Zweedse gemeentepils zijn de Welpen en ouders er helemaal klaar voor. Akkella neemt het woord. Hij is de baas van de Holzsogers dinastie en wel toe aan een vakantie. Tijdens de vakantie moet er natuurlijk wel gezaagd worden. Hierbij kunnen de Holzsogers wel wat hulp van de Welpen gebruiken! Nadat iedereen in het blauw-geel is gehuld is het voor de ouders tijd om te gaan. Eerst maar eens even schaften met een lekker Zweeds kwarteleitje op brood.

Na de schaft en corvee maken we een rondje over het terrein. In de gang aangekomen komt er ineens een hoop gebonk uit de bezemkast! Er zit een rare man die op een wandelende struik lijkt met vikinghelm en sinterklaasbaard! Het is de boskoning, de beschermheilige van de Zweedse bossen. De boskoning is niet te genieten! Die Holzsogers hebben alle Zweedse bossen finaal gesloopt! De Holzsogers zijn helemaal niet op vakantie, ze zijn gevlucht uit Zweden voor de boskoning! De boskoning is er helemaal klaar mee en zal de Holzsogers eens een lesje leren! De boskoning heeft nog een oud logboek van een houthakker die ooit in Neede is geweest. Met de logboek gaan de Welpen op pad om te kijken of er nog meer van die losgeslagen houthakkers zijn! Straks slopen ze ook nog het bos in Neede! De boskoning beveelt de Welpen en Holzsogers nu eindelijk eens wat goeds te doen voor de natuur!

Ineens komt er een horde schapen het terrein op rennen! Het is schaapsherder Eltjo. Hij heeft een schaapskooi in de straat en neemt ons mee op sleeptouw door de natuur in Neede. Eltjo, met cowboyhoed, hangsnor en waxjas is een schaapsherder die zo uit het openluchtmuseum lijkt weggelopen. De Welpen vinden het grandioos. De herdershond drijft de schapen (en Welpen) als makke lammetjes naar de schaapskooi van Eltjo. Een eindje verderop is een oud zwembad dat nu natuurterrein is en een gedenkbos, een bos waar je een boom kunt planten als er bijvoorbeeld een kind geboren is. Er is daar een grandioze speeltuin met nep-konijnenhol en waterspeeltuin. Voor zover al niet natgeregend, worden de Welpen zeiknat. Tijd om afscheid te nemen van Eltjo en terug te koersen naar de blokhut.

Na een flinke wandeltocht is het tijd voor een heerlijke maaltijd met verse Zweedse vis van de welbekende, helaas overleden, kapitein met witte baard. Snel afwassen en dan lekker vrij spelen in het bos! Dan is het tijd voor een grandioos oneerlijk potje Zweedse balletjes, ook wel bekend als slagbal. De Holzsogers spelen mee op geheel eigen wijze, dit met heerlijke discussies ten gevolge welke bal nu in of uit is. Wonderlijk wordt het tegen het einde gelijkspel, dit had natuurlijk niemand verwacht.

Lekker glaasje limo en een lange vinger brengt de Welpen weer een beetje tot rust. Al snel komen stiften en wat logboekjes op tafel. De Welpen schrijven over hun avonturen van vandaag. De leiding geniet van de onzinnige teksten, prachtige samenvattingen en heerlijke schrijfvaudten.

Ryk Tavi is helemaal tabak van de boskoning. Ryk Tavi is een echte bosbouwer en wil gewoon maximaal zagen! Hij heeft al twee dagen niet gezagen en begint al trillende handen te krijgen en andere rake trekjes te ontwikkelen. Zijn tattoos zakken er zelfs van af. Ryk Tavi stelt voor om alle machines, kettingzagen, bijlen etc. naar een geheime plek in het bos te brengen zodat de boskoning deze niet kan vinden. In het bos aangekomen duiken ineens een paar handlangers van de boskoning op die de Welpen achter de vodden zitten om de gereedschappen in beslag te nemen.

Eenmaal terug in de blokhut zit de boskoning weer in de bezemkast. Hij is weer furieus!!! Wat denken de Holzsogers wel niet????! Die Welpen zijn geen haar beter en lijken wel met de Holzsogers onder een hoedje te werken. Morgen moeten de Holzsogers maar eens écht wat doen voor de flora en fauna in de bossen! Maak maar eens een vogelhuisje, een prachtig onderkomen voor onze fladderende vrienden.

Totaal gesloopt verdwijnen de Welpen in hun bedje. Morgen is er weer een dag!

Welpen Subanhara-Liemersgroep Zevenaar