Welpen op kamp met de Holzsogers

8 t/m 13 juli 2012

logboek Maandag 9-7-2012

Vanmorgen was het weer vroeg dag, een erg drukke dag staat de welpen te wachten vandaag. De welpen zelf hadden echter nog niet in de gaten dat de maandag al begonnen was. Zij werden wakker gemaakt met harde muziek "Jovink - Wakker worden!". Aan de slaperige gezichten te zien is de zondag met zijn vele nieuwe indrukken zeer vermoeiend geweest. Terwijl de welpen zich aankleden heeft de leiding de tafels gedekt. Een mazzeltje voor nest paars, die vandaag verantwoordelijk is voor de corveetaak tafeldekken/afruimen.

Er wordt na enige twijfel besloten de boskoning tevreden te stellen. De door de boskoning gewenste vogelhuisjes moeten er dan toch maar komen. Door nu goodwill te kweken kunnen we wellicht van zijn gezeur af geraken! En komende week weer volle bak aan de slag met onze kapwerkzaamheden in het bos. Omdat er niet genoeg gereedschap is om met alle welpen tegelijk aan de slag te gaan worden de groepen opgedeeld.

Binnen in het gebouw wordt enorm hard gewerkt om losse plankjes en spijkers om te toveren in echte vogelhuisjes. Er wordt flink gehamerd en gezaagd. De voorkant is gemaakt van wat dunner hout welke bewerkt kan worden met een figuurzaag, zodat leuke creatieve vormen ontstaan. Sommige welpen maken zich zelfs zorgen of het lachende gezichtje op het vogelhuisje de vogels niet afschrikt! De vogelhuisjes zijn nog niet klaar, maar er zijn de komende week nog genoeg momenten te vinden om de huisjes van de nodige beschildering te voorzien. Het is tijd om te wisselen met de andere groep.

Binnen loopafstand van ons vakantiehuis blijkt een waar ambachtslied gevestigd te zijn, een glasblazer! Stephan maakt beroepsmatig uniek glaswerk voor opstellingen in laboratoria, klanten zijn bijvoorbeeld Teijin en Akzo Nobel. Daarnaast maakt Stephan ook nog veel ander glaswerk, hij liet bijvoorbeeld een schaalmodel van een mooi vliegtuig zien! Hij kan erg leuk vertellen, maar de welpen mogen ook zelf aan de slag! Iedere welp heeft zelf een glazen theelepeltje gemaakt door een glazen staaf in een gasbrander te verhitten. De lepeltjes worden naar smaak van de welp in mooie vormen gedraaid. Op de draaibank worden nog enkele erg mooie vazen vervaardigd. De pedalen van de draaibank worden door welpenvoetjes bediend. Terwijl Stephan de vaas in wording verhit zijn er welpen die door een slangetje er lucht in blazen zodat de vaas mooi bol wordt.

Eenmaal terug bij het vakantiehuis wordt het 's ochtends geprepareerde lunchpakketje verorberd. Snel worden de welpen, alle voorzien van 5 euro zakgeld, in de auto geladen. Op naar Eibergen city! Eenmaal aangekomen gaan de welpen op pad met een opdrachtenblad, een ware scavengerhunt. Diverse personen moesten gefotografeerd worden om punten te verdienen. De plaatselijke slager werd overspoeld met welpen die met hem op de foto wilden. Mannen met snorren waren hun leven ook niet zeker vandaag in Eibergen. Ook de Action zat in de opdrachtenlijst, het goedkoopste artikel moest gevonden worden. En het kost wel 0,15 cent!

Nadat alle welpen hun opdrachtenlijst ingeleverd hebben, mogen zij zelfstandig de winkelstraat in om hun zakgeld te besteden. Bepakt met cadeautjes voor thuis, snoep en speelgoed gaan we terug huiswaarts. Eenmaal aangekomen bij het vakantiehuis is er nog tijd om te spelen, bijvoorbeeld met je net aangeschafte eigen bal! Er komen al heerlijke dampen uit het keukenraam. Niet veel later zijn dan ook de gebakken aardappelen, boontjes en worsten klaar! Aan tafel!

Er gaan sinds gisteren al de nodige roddels rond onder de kinderen. Houthakker Håti probeert de mooie bardame Drintel te versieren! Beide ontkennen ze stellig! Maar toch worden ze verdacht vaak samen gezien! Houthakker Månng smult van de roddels, en ieder moment dat Drintel en Håti er niet zijn brengt hij de welpen op de hoogte van de nieuwste feitjes rondom het stel!

Echter tijdens het opscheppen van het eten ontstaan er wat krasjes op deze opmerkelijke vriendschap. Drintel lijkt wat geïrriteerd door het gedrag van deze stoere houthakker.

Na het avondeten is het tijd om een kaartje richting het thuisfront te sturen. Wat zal de postbode in Zevenaar en omstreken het druk krijgen met ontcijferen van de adressen! Hopelijk wordt alles goed bezorgd bij Opa's, Oma's, papa's en mama's. Håti is heimelijk bezig met een roze stift en wordt uiteindelijk betrapt op het schrijven van een kaartje voor Drintel. Alle welpen zijn benieuwd en raken er niet over uitgepraat. Månng, niet minder benieuwd, weet het kaartje uit de poststapel te ontfutselen. Het kaartje staat vol met hartjes en bevat tevens een excuus voor hetgeen er tijdens het eten gebeurde.

Nadat de welpen hun dagelijkse logboekje bijgewerkt hebben is het tijd voor een echt kampvuur! Maar wie komt daar aangelopen!? Het is de boskoning! Hij blijkt erg blij te zijn dat de houthakkers zich vandaag eindelijk eens gedragen hebben. Het bos is vandaag perfect in tact gebleven en er zijn zelfs vogelhuisjes gebouwd! Dit goede gedrag moet natuurlijk beloond worden! De boskoning heeft een heerlijk lekkernij geregeld voor bij het kampvuur, een heerlijke kampvuurgebakken mini pizza! Ook heeft de boskoning een enorme gouden 14 karaats bijl meegenomen! Dit is een 200 jaar oude echte Zweedse bijl, welke een erg hoge symbolische waarde heeft voor de Zweedse bossen. Schoorvoetend beloven de Holzsogers om net zoals vandaag van de bomen af te blijven en goed op de gouden bijl te passen.

Weltrusten!

Welpen Subanhara-Liemersgroep Zevenaar