Piratenkamp Goor

6 t/m 11 juli 2008

logboek Vrijdag 11-7-2008

De laatste ochtend op de “Schuimende Schuit” is aangebroken. De piraten zijn ook vandaag niet de vroegste vogels en genieten van de tijd die hen gegeven wordt om uit te slapen. Ook de leiding is positief verrast door deze stiltes in de late ochtend en maakt er dankbaar gebruik van om een beetje bij te slapen. Pas rond de klok van tien zit iedereen aan tafel te genieten van de heerlijke verse boterhammetjes die de bakker in Goor in alle vroegte voor ons heeft gebakken.
Na het ontbijt volgen de corveetaken, maar omdat de tijd dringt deelt de leiding mede dat zij de corveetaken op zich zullen nemen zodat de kinderen de tijd krijgen om hun spullen in te pakken. Verder moeten de Esta’s ook nog per nest een stukje verzinnen voor de bonte avond en daar gaat natuurlijk ook nog wel wat tijd in zitten. De meest interessante en originele toneelstukjes worden bedacht; iedereen wil zijn ouders natuurlijk iets moois laten zien.
Op het einde van deze voorbereiding op de bonte avond komt Lorre langs. Met een witte vlag in de hand vertelt hij de Esta’s dat hij in vrede is gekomen. Hij vraagt de Esta’s of ze de schatkaart al compleet hebben. Wij vertellen Lorre dat we nog één stukje missen en Lorre haalt tot onze grote verbazing het laatste stukje uit zijn jas. Hij stelt de Esta’s voor om de schat samen met hem te delen en Sir Henry Morgan en zijn assistent te laten stikken, zij hebben immers maar één stukje in de hele week gevonden en hangen alleen maar rond in de plaatselijke kroegen. De Esta’s kiezen eieren voor hun geld en gaan in op het aanbod van Lorre.
Ze voegen de stukjes samen en gaan puzzelen om het tot één grote, kloppende kaart te maken. Maar wie komt daar in de verte aan? Sir Henry Morgan en zijn kornuit Sjaak Spreeuw rennen kwaad het schip op en Lorre weet in alle paniek te ontsnappen MET alle stukjes van de schatkaart. Iedereen is in de war en de chaos is compleet. Sir Morgan schreeuwt tegen Spreeuw en de kinderen roepen van alles door elkaar, niemand snapt er meer wat van. Na uitleg van de Esta’s krijgen zij de wind van voren van onze twee zeehelden. Hoe kunnen we zo’n lelijke ex-papagaai nou vertrouwen terwijl hij de hele week de Esta’s heeft gedwarsboomd? Sir Morgen probeert een oplossing te verzinnen. Misschien kunnen we Lorre lokken, vervolgens vangen en de schat als nog delen. De Esta’s zijn al lang blij dat er nog uitzicht is op de schat en stemmen hier mee in.
Er wordt met een net een val gebouwd en iedereen verstopt zich in de uithoeken van het schip. Lorre komt al snel op het lokaas af en loopt recht in de val. Hij spartelt in volle paniek rond in het net. Iedereen is blij en we bevelen Lorre de stukken van de schatkaart terug te geven. Lorre heeft weinig keuze en geeft deze stukken met tegenzin af. Gelukkig heeft Sir Henry Morgan een hart van goud en geeft Lorre nog één kans om weer zijn oude vertrouwde maatje te worden op het schip. Lorre was namelijk jarenlang de trouwe papagaai van de kapitein. Lorre kan zijn tranen maar moeilijk bedwingen, dit is eigenlijk wat hij altijd al wilde, maar hij dacht dat Sir Morgan nooit meer wat met hem te maken wilde hebben. Lorre weet dan ook niet hoe snel hij Sir Morgan in de armen moet vallen.
Met alle partijen gaan we vol spanning op zoek naar de schat. De schatkaart is verwerkt in kompastaal, maar de Esta’s komen er zonder al te veel moeite wel uit. Eenmaal op de plek aangekomen neemt Lorre de nobele taak op zich om de schat op te graven. Op een halve meter diepte maakt het vertrouwde schepgeluid plaats voor een hard geluid van de schop die ergens op stuit. Na nog wat uitgraafwerk komt er inderdaad een kist tevoorschijn. Sir Henry Morgan neemt de kist in zijn handen en opent hem voorzichtig. De kist is gevuld met goudstaven en munten. Ook zitten er piratenbewijzen in voor de kinderen en een kapitein Koek. We nemen afscheid van Sir Henry Morgan, Sjaak spreeuw en Lorre en gaan aan het middageten. Heerlijke wentelteefjes worden bij deze laatste lunch van het kamp geserveerd.
Na de lunch heeft de leiding nog één laatste activiteit in petto voor de middag. We gaan naar het klompenmuseum en een authentieke molen bezichtigen. De mensen die ons in deze twee bijzondere panden rond leidden waren erg vriendelijk en wisten interessante verhalen te vertellen over vroeger. Na deze educatieve en leuke middag gaan we terug naar het kampterrein waar we genieten van friet met frikadellen en kroketten als afsluitende maaltijd.
Daarna wordt er nog gewerkt aan een laatste bladzijde in het door de esta’s zelf geschreven logboek. De tijd nadert dat het kamp afgelopen is. De esta’s gaan nog een laatste spel in het bos spelen. Ondertussen arriveren de eerste ouders op het piratenschip. Spullen worden ingeladen in de auto’s. Het gevoel dat deze geweldige week voorbij is begint nu pas echt op te komen.
De esta’s in het bos worden ondertussen overvallen door een enorme regenbui, maar echte piraten kan dit niets schelen.
Esta’s en ouders lachen dat ze elkaar weer zien. De grootste verhalen worden verteld.
Het is nu tijd voor de bonte avond. Er wordt door elk nest een leuk stukje gedaan. De leiding heeft een mooi kamplied geschreven op de melodie van Nick & Simon – Rosanne. Deze werd uit volle borst meegezongen.
De tijd is aangebroken dat de esta’s naar huis gaan. Iedereen heeft een super week achter de rug. Die als het aan de leiding (en volgens mij ook de esta’s) ligt veel te snel voorbij is gegaan.

Esta’s hartstikke bedankt voor deze geweldige week!

Groeten,
Akela, Bagheera, Kaa, Rikki Tikkie Tavi, Jacala, Hathi, Warbol, Drintel

 

Esta's Subanhara-Liemersgroep Zevenaar